< Inapoi la articole

Cum să ne luptăm cu frica?

Antreprenor Fara Frica

Ești antreprenor? Ai o firmă? Ai avut vreodată senzația copleșitoare de frică atunci când vezi facturile de energie, notificările, statele de plată? Fiecare antreprenor are nopți nedormite, frământări interioare. 

De ce ne este frică?

Frica plecă din incertitudine. Întotdeauna. Cu cât știm mai mult despre ce urmează să se întâmple cu atât ne este mai ușor să ne administrăm emoțiile și să ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem. Cu toții am trecut prin examene în viață și ne putem aduce aminte ce sentimente aveam. La examenele unde eram foarte bine pregătiți sau foarte prost pregătiți frica era foarte puțin prezentă. Când eram foarte bine pregătiți aveam siguranța că putem înfrunta orice întrebare și să facem față, când eram foarte prost pregătiți știam că nu vom ști răspunde și că vom pica acel examen. Cel mai puternic sentiment de frică era la examenele unde eram oarecum pregătiți, dar nu suficient și exista o mare incertitudine legată de rezultatul posibil al examenului. Pe de altă parte, frica dispare sau se diminuează întotdeauna odată ce începe examenul și vedem subiectele. Cu alte cuvinte diminuarea incertitudinii reduce sentimentul de frică.

Pe de altă parte frica noastră pleacă și din frica celor din jurul nostru. Vrem nu vrem sentimentele sunt contagioase. Dacă celor din jurul nostru le este frică ne vor insufla și nouă acest sentiment. Dar și frica lor pleacă din incertitudini, cu mențiunea că pe fiecare nivel de decizie sunt alte incertitudini. Cei din subordinea noastră vor avea alte incertitudini decât cele cu care ne confruntăm noi.

Sunt acestea singurele explicații? Nu, dar sunt două explicații practice pentru antreprenori. 

Cum administrăm frica?

Există două direcții în care trebuie să ne concentrăm efortul, prima, și cea mai importantă este frica noastră, incertitudinile noastre. Ca să combatem incertitudinile noastre trebuie să le prioritizăm și să acționăm în consecință. Prima prioritate este reducerea confuziei din interiorul nostru. Primul pas este să hotărâm foarte clar ce vrem. Poate nu putem controla ce se întâmplă în jurul nostru sau să știm ce urmează să se întâmple în jurul nostru, dar putem alege ce am vrea noi să se întâmple.

Poate ați avut ocazia să întâlniți oameni care știau ce vor, și dacă le analizați comportamentul. limbajul trupului,  felul cum vorbesc, veți observa că sunt îndrăzneți uneori până la inconștiență. În mod cert, frica nu pare să fie semnalizată vreodată la oamenii foarte hotărâți să obțină sau să realizeze ceva.

Odată ce am stabilit ce vrem, pasul următor este să facem un plan pentru a realiza ceea ce vrem. Viitorul este ca regulă incert, dar este mult mai puțin incert dacă noi îl facem să se întâmple cum vrem noi.

Odată ce știm ce vrem și avem un plan, comparativ cu restul lumii din jurul nostru avem cel puțin un nivel de incertitudine mai mic, și suntem mai siguri pe noi, deci avem mai puține motive de frică.

Odată ce știm ce vrem și avem un plan este momentul să reducem nivelul de frică din jurul nostru. Asta se realizează prin comunicarea unor părți din planul nostru către cei din jurul nostru. Cu fiecare element din plan transmis primim un feedback care ne permite să îmbunătățim planul. Cu fiecare element al afacerii orientat spre direcția dorită reducem din incertitudini și din frică.

7 feluri de frică ale antreprenorilor și cum să le combatem

Tip de frică Ce să facem?
1 Frica de schimbare. Este natural să ne dorim o existență simplă și confortabilă. Schimbările din jur ne complică uneori viața și e pun în pericol confortul.  Îmbrățișează schimbarea. Schimbarea este întotdeauna aliatul unui antreprenor, pentru că numai schimbările din jur creează oportunități noi, șanse de a găsi un drum nou către succes.
2 Frica de eșec. Suntem învățați de mici că eșecul este ceva rău care trebuie evitat cu orice preț. Eșecul ne afectează cel mai mult orgoliul, ceea ce poate fi extrem de dureros. Eșecul este o lecție, nu o condamnare. Adevăratul potențial uman este scos la lumină de dificultăți. Capacitatea de a ne ridica după ce ne-am împiedicat este cea care ne-a învățat să mergem și să fugim, și cum să evităm pericolele. Cei mai de succes oameni din lume au o istorie bogată și diversă de eșecuri. Jack Ma a fost șomer respins la angajare de McDonalds, Chung Ju-yung (Hyundai) și-a vazut afacerile distruse de japonezi de două ori și de nord coreeni o dată înainte să creeze imperiul Hyundai și lista continuă.  Cea mai importantă regulă este să nu renunți după un eșec sau mai multe eșecuri.
3 Frica de a nu ști destul. În toate circumstanțele, oricât de mult am studia o problemă, oricât de mult am acumula experiență suntem conștienți că există elemente necunoscute care ne scapă. Nimeni nu știe tot. Angajează oameni, creează colaborări și parteneriate care te completează. Caută expertiza de care ai nevoie. A fi antreprenor înseamnă a fi integrator nu atot-știutor. 
4 Frica de risc. Orice decizie luăm, chiar și corectă, poate avea rezultate nedorite care ne afectează afacerea sau pe noi. Este un fenomen inevitabil pentru că luăm deciziile acum și consecințele sunt în viitor, care este imprevizibil. Nu există decizii fără risc. Pentru unele riscuri facem planuri de contingență (ce facem dacă..), pentru altele există servicii de asigurare. Dar, în cele din urmă, a fi antreprenor înseamnă a te confrunta cu riscul și a merge mai departe. Nu te oprești din drum dacă s-ar putea să plouă, iei o umbrelă cu tine.
5 Frica de a greși. Încercăm, ne străduim să facem totul corect. Și totuși greșim.  Cea mai mare greșeală este indecizia. Oricât de mult ne-am strădui vom greși, și va trebui să corectăm greșelile. Orice decizie ai lua are o doză mai mică sau mai mare de erori care vor deveni evidente mai târziu. Erorile se pot corecta, efectele negative se pot compensa cu efecte pozitive. 
6 Nu sunt destul de bun. Orice om rațional poate avea o anxietate generată de comparația cu alți oameni și unii oameni pot genera impresia că sunt mult mai buni. Putem intra într-un ciclu de căutare a perfecțiunii care să ne consume interior și să ne rupă de imperativele momentului. Niciodată nu ești la nivelul la care ai dori să fii atunci când scenariile de viitor sunt imaginare. Devii destul de bun dacă înfrunți pe rând provocările din fața ta, și nu fugi de ele.
7 Frica de a-i dezamăgi pe alții. Cei din jur au așteptări față de noi, părinții, copii, soțul sau soția, partenerii de afaceri, prietenii sau angajații.  Concentrează-te pe obiectivele tale, pe realizările tale. Poate sună egoist, dar dacă încerci să faci fericiți pe toți oamenii din jur vei eșua fără îndoială. A adopta obiectivele și așteptările altora în locul celor personale este neproductiv, pentru că fiecare își imaginează viața ta altfel decât este ea din perspectiva ta personală. Nu te dezamăgi pe tine însuți în primul rând.

Pentru că vream să-ți înlăturăm din griji, Finants e aici să-ți alunge teama că nu vei găsi sursa potrivită pentru finanțare. 

Explorează tipurile de finanțare din platformă și alege-o pe cea care îți va rezolva una dintre nevoile afacerii tale! Noul an să fie cu obiective clar stabilite și multă dorință de a-ți îndeplini planurile financiare! Nu mai ezita, aplică pentru oferte!

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări