Finanțarea prin piața de capital
Finanțarea prin piața de capital reprezintă obținerea de fonduri de către o companie prin vânzarea de valori mobiliare pe piața publică. Aceasta poate fi realizată prin emisiunea de acțiuni sau prin emisiunea de obligațiuni.
Bursa de Valori București intermediază fluxul de bani între investitori și companiile care caută finanțare nebancară. Printre beneficiile de care are parte o companie listată putem aminti obținerea unei valori reale de piață, lichiditatea deținerilor acționarilor în capitalul social, vizibilitate pentru parteneriate strategice, posibilități multiple de dezvoltare, construirea unei imagini, publicitate la costuri minime și îmbunătățirea practicilor în ceea ce privește guvernanța corporativă. Tocmai din aceste motive, listarea pe piața de capital este o direcție pozitivă pentru orice afacere cu posibilitate de listare la bursă. Pentru ca o afacere să fie eligibilă pentru listare trebuie să fie inovativă, cu tracțiune, cu potențial și perspective care pot aduce succesul.
Iată modalitățile prin care o companie poate obține finanțare prin piața de capital:
- Emisiunea de acțiuni: O companie poate obține finanțare prin vânzarea de acțiuni în piața de capital. Acest proces presupune oferirea unei părți din acțiunile companiei către investitori. Investitorii cumpără acțiuni și devin astfel acționari ai companiei, beneficiind de potențialele creșteri ale valorii acțiunilor și de dreptul de a primi dividende. Prin emisiunea de acțiuni noi cresc capitalurile proprii, se îmbunătățește gradul de îndatorare și afacerea primește cash fără presiune pe fluxurile viitoare de numerar, dar acționarii trebuie să cedeze o parte din afacere.
- Emisiunea de obligațiuni: O companie poate emite obligațiuni pe piața de capital pentru a obține finanțare. Obligațiunile reprezintă datorii ale companiei către investitori și includ o rată a dobânzii și o perioadă de rambursare. Investitorii care cumpără obligațiuni primesc plăți periodice de dobândă și li se rambursează suma investită la scadență. Prin emisiunea de obligațiuni, acționarii nu trebuie să cedeze din acțiuni, dar crește gradul de îndatorare, iar costul finanțării pe piața de capital este, de regulă, mai mare decât cel al finanțării bancare, cu presiune viitoare pe cash-flow.
- Oferta publică inițială (IPO): Prin intermediul unei IPO, o companie își face debutul pe piața de capital prin vânzarea acțiunilor sale investitorilor. Acesta este un proces complex care implică listarea companiei la o bursă de valori și implică numeroase reglementări și proceduri legale.
- Plasament privat: O companie poate obține finanțare prin intermediul plasamentelor private, proces prin care vinde acțiuni sau obligațiuni unui număr restrâns de investitori, cum ar fi fonduri de investiții, fonduri de pensii sau investitori acreditați.
Este important de reținut că finanțarea prin piața de capital implică un anumit grad de risc și presupune respectarea reglementărilor și a normelor de piață specifice. Înainte de a lua decizii privind finanțarea prin piața de capital, este recomandat să consultați experți în domeniu, cum ar fi consultanți financiari sau avocați specializați în dreptul pieței de capital.
De 25 de ani Goldring oferă servicii de consultanță privind alternativele de finanțare prin piața de capital și strategii post-listare. Prin specialiștii săi, Goldring evaluează oportunitatea, impactul, efortul implicat și asistă pe tot parcursul operațiunilor de: majorare de capital social, răscumpărare a propriilor acțiuni prin derularea unei oferte publice de cumpărare sau a unui program de răscumpărare, splitare, consolidare retragere de la tranzacționare, listări tehnice.
Contactează consultanții Goldring și află care sunt cele mai bune alternative pentru afacerea ta.
Dacă ești un antreprenor cu visuri și planuri mari de business, aceasta este șansa ta de a obține resursele financiare necesare pentru a-ți duce afacerea la nivelul următor! Pe Finants.ro poți să aplici rapid și 100% digital pentru oferte la acest tip de finanțare!
P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)
Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!
Spor la citit!
Dacă ți se potrivește acest tip de finanțare, completeaza o cerere de acum!