< Inapoi la articole

Factoring sau linie de credit?

Factoring sau linie de credit?

Perioadele în care veniturile încetinesc sau costurile cresc brusc înseamnă adesea pentru întreprinderile mici probleme de flux numerar.

De ce se confruntă cu acest fenomen?

Pentru că oferă clienților termene de plată de 30, 40 sau chiar 60 zile. Întreprinderilor le este greu să aștepte atât de mult pentru încasări, însă dacă solicită plăți imediate și nu oferă termene, riscă să piardă clienții.

Soluția?

Majoritatea antreprenorilor încep să ia în considerare finanțarea externă. Două dintre cele mai frecvente tipuri de finațare pentru nevoile curente:

Deși ambele opțiuni de finanțare pot fi disponibile când deții o afacere de tipul B2B (business to business), fiecare are propriile avantaje și dezavantaje.

Linia de credit

Criteriile de aprobare pentru o linie credit sunt aceleași cu cele pentru un împrumut bancar tradițional: bonitate, istoric de creditare și garanții.
Cu toate acestea, odată ce acordul de împrumut este deja aprobat, linia poate fi accesată ori de câte ori este nevoie.

Dimensionată corect, linia de credit poate fi un instrument util pe măsură ce afacerea ta crește și nevoia de resurse financiare suplimentare apare.
Principalul avantaj este reprezentat de faptul că vei plăti dobândă numai pentru suma utilizată.

Factoringul

Chiar dacă afacerea ta este la început de drum, nu are istoric de creditare sau experiența fondurilor împrumutate – cerințele de calificare pentru accesarea factoringului sunt mai ușoare.

Relația comercială cu partenerii de afaceri și comportamentul acestora de plată sunt mai importante decât situațiile financiare ale firmei tale.

Dacă alegi factoringul – eviți creșterea gradului de îndatorare pentru că este vorba de un accord care funcționează permițând companiilor să-și vândă valoarea creanțelor către o terță parte.

Reține:

Ce se potrivește afacerii tale?

Linia de credit în cazul unei afaceri stabile:

Factoring în cazul unui start-up:

Concluzie

Obținerea unei linii de credit poate fi dificilă pentru antreprenori, în special pentru cei care sunt în afaceri pentru de o scurtă perioadă de timp, deși ar fi soluția optimă întrucât oferă cele mai mici rate ale dobânzii de pe piață.

Pe de altă parte, este ușor să te califici pentru factoring deoarece se bazează mai degrabă pe bonitatea clienților tăi decât pe business-ul tău. Cu toate că factoringul poate avea comisioane mai mari decât o linie de credit, poate oferi o sursă rapidă de capital pentru a menține fluxul de numerar constant și cheltuielile curente sub control.

Factoringul și linia de credit oferă avantaje similare, dar pot avea un impact foarte diferit asupra viitorului financiar al companiei.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

Ce este factoringul?
Factoring

mai 24, 2022

Ce este factoringul?
Ești furnizor și ai o afacere de tipul B2B? Iată o nouă opțiune de finanțare rapidă pentru tine: factoringul. Soluția potrivită atunci când firma ta are diferențe majore între...
Citeste articolul >