< Inapoi la articole

Leasing financiar sau operațional? Ce alegi?

Leasing financiar sau operațional? Ce alegi?

Atât pentru firmele mari și medii, cât și pentru cele mici sau la început de drum, leasingul reprezintă o soluție avantajoasă și de actualitate.

În funcție de nevoile pe care le are utilizatorul, acesta poate opta să colaboreze cu finanțatori care oferă servicii de leasing financiar sau leasing operațional.

Leasingul financiar oferă o opțiune de cumpărare la scadență, pe când cel operațional oferă o formulă de „serviciu complet” care include asigurarea, întreținerea și reviziile.

Leasingul operațional se limitează la finanțarea vehiculelor, în timp ce leasingul financiar își extinde domeniile de activitate la vehicule, dar și la IT, amenajări și echipamente de birou, echipamente de inginerie civilă, linii de producție.

În leasingul financiar, acest element nu are nicio influență asupra modului de calcul al ratei de leasing. De fapt, suntem foarte aproape de un credit clasic, dar mai flexibil.

Societățile de leasing operațional, în schimb, vor favoriza un vehicul „de vârf”, bine motorizat, bine echipat și cu care au un istoric pozitiv pentru că sunt cei care îl recuperează la maturitate și care se ocupă de revânzarea lui. Cu cât atractivitatea presupusă a vehiculului pe piața secundară (la sfârșitul contractului) este mai mare, cu atât este mai favorabilă metoda de calcul a chiriei. Din aceleași motive și condițiile de preț sunt supuse vechimii/noutății modelului dorit.

În leasing financiar, 100% dintre locatari exercită opțiunea de cumpărare deoarece valoarea reziduală este, în principiu, întotdeauna mai mică decât valoarea vehiculului de pe piață, ceea ce permite locatarului să realizeze un câștig de capital (impozabil) în cazul revânzării.

În leasingul operațional, având în vedere valoarea reziduală semnificativă, locatarul nu cumpără vehiculul. Compania de leasing operațional este cea care recuperează vehiculul și îl revinde prin canalele sale de distribuție în speranța de a obține profit. La sfârșitul contractului, autovehiculul va fi supus și unei inspecții de „caroserie”, ale cărei reparații vor fi facturate locatarului după o metodologie predefinită.

La leasingul financiar, nu există nicio constrângere de kilometraj.

La leasingul operațional, conform acordurilor prevăzute contractual, kilometrajul estimat trebuie comunicat de șofer, înainte de semnarea contractului. Acest element va influența costul chiriei.

Fie că vorbim de leasing financiar sau operațional, asigurarea CASCO este întotdeauna necesară. În leasing financiar, asigurarea nu este inclusă, pe când în leasingul operațional, bonus-malus al șoferului servește drept bază pentru dezvoltarea prețurilor.

În leasingul financiar, costul este transparent deoarece este limitat la valoarea intrinsecă a activului, fără alte servicii.

În leasing operațional, costul real este complicat de stabilit întrucât pe lângă elementele deja menționate (model, opțiuni etc.), este o formulă „all-in” care include și alte servicii decât factura pentru dealer.

Avantajele leasingului financiar:

Avantajele leasingului operațional:

În concluzie, fiecare va opta pentru modelul de leasing care i se potrivește cel mai bine. Cu toate acestea, leasingul financiar este o variantă corectă pentru firmele în ale căror parcuri auto există mai puțin de 10 mașini. Necesită avans, iar la final de contract se permite achiziția vehiculului.

Pe de altă parte, leasingul operațional este o opțiune bună pentru firmele care dețin parcuri auto mai mari și doresc o închiriere pe termen lung a vehiculului. De întreținere, asigurări, schimbul anvelopelor, înlocuirea cu o altă mașină atunci cand este necesar, se ocupă firma de leasing.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

Sale and leaseback oferă accesul rapid la lichidități importante
Leasing

octombrie 28, 2022

Sale and leaseback oferă accesul rapid la lichidități importante
Dacă nu ai auzit până acum de Sale and leaseback, ei bine trebuie să știi că este o tranzacție financiară în care compania își vinde activul și apoi ia...
Citeste articolul >
Când merită să-ți faci un leasing?
Leasing

octombrie 28, 2022

Când merită să-ți faci un leasing?
Când vine vorba de mașina dorită opțiunile de luat în considerare sunt: Oricare dintre aceste soluții se poate dovedi cea mai bună variantă pentru tine însuți!  Să le luăm...
Citeste articolul >