< Inapoi la articole

Sale and leaseback oferă accesul rapid la lichidități importante

Sale and leaseback oferă accesul rapid la lichidități importante

Dacă nu ai auzit până acum de Sale and leaseback, ei bine trebuie să știi că este o tranzacție financiară în care compania își vinde activul și apoi ia același activ în leasing de la cumpărător.

Vânzătorul devine locatar, iar cumpărătorul devine locator. Acest tip de tranzacție de vânzare și leasing se face pe baza înțelegerii reciproce a părții, iar toți termenii și condițiile sunt predefiniți într-un contract.

Prin vânzarea bunurilor, proprietarul obţine mijloacele financiare necesare, pe care le restituie eşalonat, sub forma ratelor de leasing (chirie), iar la expirarea termenului contractual, acesta achită diferenţa de preţ, redobândindu-şi astfel bunurile care au făcut obiectul operaţiunii.

De ce să iei în calcul acest tip sale și leaseback? 

Perspectiva vânzătorului: Nevoia de capital. Vânzătorul dorește să-și elibereze banii „blocați” în proprietate sau active, astfel încât să poată utiliza acești bani în alte scopuri, dar dorește totuși să folosească astfel de active sau proprietăți.

Perspectiva cumpărătorului: cumpărătorii care sunt implicați în aceste tipuri de tranzacții sunt societăți financiare, companii de leasing sau investitori instituționali; ei caută o investiție bună, care să le ofere o bună rentabilitate a investiției lor.

Avantaje

Dezavantaje

Scopul încheierii acestui contract este obținerea de fonduri bănești.

Spre deosebire de celelalte operaţiuni de leasing prin care se urmăreşte procurarea de către un agent economic a unor echipamente de care are nevoie, de această dată obiectivul este obținerea de fonduri bănești. În cazul leaseback-ului, entitatea are activele respective, fiind chiar posesoarea acestora, însă mijloacele financiare lichide nu sunt suficiente pentru desfăşurarea activităţii comerciale.

În această situaţie, apelarea la leaseback este avantajoasă pentru proprietarul bunurilor, întrucât obţine capital în scopul dezvoltării activităţilor sale economice fără a renunţa la exploatarea acestora.

Contractul de leaseback prezintă avantaje şi pentru finanţator, datorită dobândirii dreptului de proprietate asupra bunurilor, văzându-şi astfel garantat creditul până la recuperarea sa integral de la utilizator.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

Leasing financiar sau operațional? Ce alegi?
Leasing

octombrie 28, 2022

Leasing financiar sau operațional? Ce alegi?
Atât pentru firmele mari și medii, cât și pentru cele mici sau la început de drum, leasingul reprezintă o soluție avantajoasă și de actualitate. În funcție de nevoile pe...
Citeste articolul >
Când merită să-ți faci un leasing?
Leasing

octombrie 28, 2022

Când merită să-ți faci un leasing?
Când vine vorba de mașina dorită opțiunile de luat în considerare sunt: Oricare dintre aceste soluții se poate dovedi cea mai bună variantă pentru tine însuți!  Să le luăm...
Citeste articolul >