< Inapoi la articole

Avantajele liniei de credit

Avantajele liniei de credit

Îmbunătățirea fluxului de numerar poate fi o provocare constantă de-a lungul evoluției afacerii tale. Atunci când termenele de plată acordate de furnizori nu sunt aliniate cu termenele de încasare a creanțelor și rotație a stocurilor, o linie de credit este o modalitate flexibilă de a asigura fondurile necesare satisfacerii nevoilor curente de capital de lucru.

Când este nevoie să soliciți o linie de credit?

Nevoia de fond de rulment reprezintă lichiditatea rezultată din desfășurarea activității curente. Acest indicator poate fi îmbunătățit în permanență prin negocierea unor termene mai lungi cu furnizorii, prin rotația mai rapidă a stocurilor sau prin negocierea unor termene mai scurte de încasare cu clienții.

Cu toate acestea, uneori activitatea curentă poate deveni greu de gestionat, iar nevoia de resurse financiare suplimentare apare cu cât volumul vânzărilor crește. Nevoia de fond de rulment poate fi finanțată de bancă printr-o linie de credit care funcționează revolving, adică se reînnoiește pe măsura încasărilor.

Astfel, banca pune la dispoziția ta fonduri utilizabile în mod fracționat, în funcție de necesitățile tale de finanțare, cu posibilități de rambursare permanentă.

Destinațiile fondurilor pot fi:

Cum funcționează linia de credit?

Poți avea posibilitatea de a utiliza oricând orice sumă de bani până la atingerea limitei maxime care ți s-a aprobat, în funcție de nevoile de plată generate de activitatea ta zilnică. Banii pot fi rambursați și reutilizați în repetate rânduri pe toată perioada de acordare a liniei de credit.

Perioada de creditare este de maximum doi ani cu posibilitate de prelungire, iar valoarea liniei de credit este corelată cu nivelul cifrei de afaceri precum și cu necesarul de capital de lucru, cu ciclul de producție și cu capacitatea de rambursare.

Avantajele liniei de credit

Linia de credit poate fi accesată fără să fie nevoie de contribuție proprie, cu o structură flexibilă de garanții. Ai posibilitatea să folosești banii oricând ai nevoie și să faci plăți direct din cont fără alte justificări, plătind dobândă doar pentru banii folosiți la finalul fiecărei zile.

Fiind atașată contului curent, rambursarea se face din încasările de numerar în contul curent. Linia de credit funcționează revolving, adică se reînnoiește automat pe măsura încasărilor.

O linie de credit utilizată inteligent îți permite să beneficiezi de discounturi foarte bune atunci când ai de achitat un furnizor. Cu toate că folosești acum niște bani pentru care vei plăti dobândă, faptul că achiziționezi materii prime la un cost foarte jos, îți va permite să-ți mărești marja, iar în momentul în care vei vinde și vei încasa, vei ieși în câștig.

Dimensionată corect, linia de credit poate fi un instrument util pe măsură ce afacerea ta crește și nevoia de resurse financiare suplimentare apare. Principalul avantaj este reprezentat de faptul că vei plăti dobândă numai pentru suma utilizată. Astfel, vei plăti mai puțin decât în cazul unui credit clasic în cazul căruia folosești toată suma aprobată și o rambursezi la termenele stabilite.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

ROBOR sau EURIBOR?
Credite

octombrie 28, 2022

ROBOR sau EURIBOR?
Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem...
Citeste articolul >
Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Credite

mai 23, 2022

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și...
Citeste articolul >
Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
Credite

mai 23, 2022

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea,...
Citeste articolul >