< Inapoi la articole

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii

În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea, creditul bancar rămâne cea mai importantă sursă de finanțare aleasă de antreprenorii români.

Atunci când dorești să-ți dezvolți afacerea, creditul de investiții pe termen lung poate fi calea de urmat.

Un plan de afaceri menit să ia în calcul principalele riscuri pe care le poate întâmpina orice afacere, va clarifica și necesitatea reală a companiei în ceea ce privește dimensiunea creditului și perioada de acordare a acestuia. Astfel, în timp ce capitalul circulant se finanțează prin credite pe termen scurt (de până la un an), de tipul liniei de credit și a creditului pentru capital de lucru, mijloacele fixe se finanțează prin credite pe termen mediu sau lung, deoarece perioada de utilizare a acestora este mai mare de un an.

Corelarea termenelor finanțărilor atrase cu durata de viață utilă a investițiilor efectuate este foarte importantă, astfel încât sursa de rambursare să fie generată de obiectul creditului, adică de motivul pentru care iei un împrumut deoarece, în caz contrar, pot apărea dezechilibre bilanțiere și presiune pe lichiditate în gestionarea fluxurilor de numerar ale companiei.

Sunt considerate eligibile pentru finanțare de către bancă cheltuieli cuprinse în proiectele de investiții, referitoare la:

Durata de creditare: maxim 10 – 12 ani, fiind corelată cu durata maximă de viață a investiției finanțate.

Perioada de grație: între 3 luni și 12 luni și se va corela cu cash flow-ul generat de afacerea finanțată. În perioada de grație, clientul plătește doar dobânda aferentă sumelor utilizate din credit, conform graficului de rambursare beneficiind astfel de un răgaz necesar instalării echipamentului achiziționat, de exemplu.

Contribuția proprie: minim 15% din valoarea proiectului

Garanții: Creditele pentru investiții vor fi garantate cu garanții sau mix de garanții (ipoteci imobiliare, ipotecă mobiliară asupra bunurilor mobile, cash colateral, ipotecă mobiliară asupra creanței, fideiusiune, scrisoare de garanție bancară)

Provocări:

Creditul de investiții este o opțiune populară de finanțare a afacerii, care poate oferi stabilitatea și suportul de care compania ta are nevoie pentru a se extinde. Cu toate acestea, este important să iei în considerare avantajele și dezavantajele unui împrumut pe termen lung pentru afaceri. De asemenea, este vital să identifici corect nevoile afacerii tale, să evaluezi modul în care împrumutul te va ajuta să-ți crești activitatea și să analizezi dacă obiectul finanțat va genera suficiente încasări pentru rambursarea creditului și a dobânzilor.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

ROBOR sau EURIBOR?
Credite

octombrie 28, 2022

ROBOR sau EURIBOR?
Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem...
Citeste articolul >
Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Credite

mai 23, 2022

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și...
Citeste articolul >
Avantajele liniei de credit
Credite

mai 23, 2022

Avantajele liniei de credit
Îmbunătățirea fluxului de numerar poate fi o provocare constantă de-a lungul evoluției afacerii tale. Atunci când termenele de plată acordate de furnizori nu sunt aliniate cu termenele de încasare...
Citeste articolul >