< Inapoi la articole

ROBOR sau EURIBOR?

ROBOR sau EURIBOR?

Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem opțiunea care ne avantajează cel mai mult și ne expune unui risc minim. Așadar, să aflăm cum ne influențează ROBOR, EURIBOR!

Creditele se pot acorda fie cu dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelată cu un indice de referință – ROBOR/IRCC/EURIBOR, stabilirea acestuia făcându-se transparent. Prin urmare, contractele de credit în lei cu dobândă variabilă implică o dobândă compusă din ROBOR + marja fixă a băncii. Astfel, atunci când vrem să comparăm dobânzile de la mai multe bănci între ele, e bine să fim atenți la marja fixă aplicată.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă un indice de referință calculat pe baza ratei dobânzii la care zece mari bănci de pe piața românească se împrumută cu lichidități, sub forma depozitului în lei, între ele.

Există mai multe tipuri de scadență folosite, însă cele mai des utilizate la creditele acordate companiilor, sunt cele la 3 luni, respectiv la 6 luni. 

Inflația a crescut galopant în acest an, la un record de 15,88% în septembrie față de aceeași lună a anului trecut: BNR a majorat în repetate rânduri dobânda-cheie, până la 6,25% recent, iar indicele ROBOR a crescut la rândul său alarmant (8,17% la 3 luni, 8,27% la 6 luni); în consecință și ratele la credite au urmat același trend.

Este dobânda fixă o soluție?

Dacă te gândesti că soluția ar fi contractarea de credite cu dobândă fixă, protejându-ne de aceste evoluții fluctuante, trebuie să ai în vedere, în cazul creditelor cu dobândă fixă, băncile tind să aplice o marjă de siguranță, dobânda fiind de regulă, cel puțin la începutul creditării, peste nivelul celei variabile.

Este creditul în euro o soluție?

Cei care au contractat credite în euro au resimțit o oscilație mai mică a nivelului ratelor, chiar dacă și indicele de referință EURIBOR (European Interbank Offered Rate – rata internațională a dobânzii la care băncile se împrumută între ele) a înregistrat și el creșteri dar pe care le putem considera modeste în comparațiile cu cele ale ROBOR (EURIBOR -1,40% la 3 luni, 2,02% la 6 luni). 

Cu toate acestea, experții financiari ne recomandă să recurgem la un împrumut în moneda națională – în lei, întrucât un împrumut pe termen lung te va obliga să plătești o rată lunară din ce în ce mai mică. În cazul unui împrumut în euro, pe termen lung îți asumi și un risc valutar din cauza fluctuațiilor care pot apărea în cazul acestei monede.

În concluzie, fie că vorbim de ROBOR, EURIBOR aceștia sunt indici de referință importanți în stabilirea dobânzilor, prin prisma faptului că reprezintă un factor determinant al ratelor pe care le plătim la bancă. Suntem înclinați să intrăm într-o zonă de prudență când vine vorba de actualul context economic cu inflație, război și preț crescut al utilităților. Trebuie să ținem cont că nu tipul de dobândă este elementul esențial pentru accesarea creditului, gradul de îndatorare asumat în perioade de incertituine, destinația și necesitatea împrumutului, precum și valuta veniturilor fiind elemente mai importante de luat în calcul.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Credite

mai 23, 2022

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și...
Citeste articolul >
Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
Credite

mai 23, 2022

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea,...
Citeste articolul >
Avantajele liniei de credit
Credite

mai 23, 2022

Avantajele liniei de credit
Îmbunătățirea fluxului de numerar poate fi o provocare constantă de-a lungul evoluției afacerii tale. Atunci când termenele de plată acordate de furnizori nu sunt aliniate cu termenele de încasare...
Citeste articolul >