< Inapoi la articole

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru

Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și cu capacitatea sa de rambursare. Aprobarea depinde de performanța financiară, de istoricul de creditare, precum și de relațiile comerciale desfășurate cu partenerii de afaceri.

Creditele pentru capital de lucru oferă acces la suma împrumutată o singură dată, urmând ca ulterior să se efectueze plăți de principal și dobânzi până la achitarea datoriei. Creditul poate fi mai rentabil decât linia de credit dacă știi exact câți bani ai nevoie să împrumuți pentru un proiect sau pentru o reparație. Facilitează astfel înțelegerea costului total al datoriei precum și al plăților.

Linia de credit, pe de altă parte, funcționează revolving, adică se reînnoiește automat pe măsura încasărilor. Spre deosebire de un credit, ai acces continuu și repetat la linia de credit în timp ce este activă, în funcție de nevoile generate de activitatea zilnică. Așadar, vei plăti dobânda doar pentru suma utilizată.

Creditele pentru capital de lucru

  • Ai acces doar la suma împrumutată 
  • Plăți conform graficului de rambursare în rate lunare egale 
  • Se bazează pe nevoile punctuale, mai mari decât încasările curente ale firmei 
  • Dobânda este calculată pe suma totală împrumutată

Linia de credit

  • O limită prestabilită care poate fi utilizată în orice moment, rambursată și împrumutată din nou 
  • Este atașată contului curent 
  • Rambursarea se face din încasările de numerar în contul curent 
  • Plătești dobânda doar pentru suma utilizată

Înainte de a solicita o linie de credit sau un credit pentru capital de lucru este bine să iei în considerare valoarea finanțării, perioada de timp (termen scurt sau mediu), precum și modul în care va fi aceasta utilizată.

Dacă accesezi un credit atunci când de fapt ai nevoie de o linie de credit sau invers, s-ar putea sa ajungi să plătești mai mult decât e necesar. Asta deoarece este posibil să plătești dobânzi pentru bani pe care nu-i folosești sau poți avea o rată a dobânzii mai mare decât cea pentru care te-ai fi putut califica în caz contrar.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

ROBOR sau EURIBOR?
Credite

octombrie 28, 2022

ROBOR sau EURIBOR?
Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem...
Citeste articolul >
Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
Credite

mai 23, 2022

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea,...
Citeste articolul >
Avantajele liniei de credit
Credite

mai 23, 2022

Avantajele liniei de credit
Îmbunătățirea fluxului de numerar poate fi o provocare constantă de-a lungul evoluției afacerii tale. Atunci când termenele de plată acordate de furnizori nu sunt aliniate cu termenele de încasare...
Citeste articolul >