< Inapoi la articole

Produsul de creditare potrivit afacerii tale

Produsul de creditare potrivit afacerii tale

Ai o idee de afacere și ești la început de drum?

Ai deja o afacere, însă dorești o îmbunătățire a fluxului de numerar sau realizarea de noi investiții?

Indiferent în ce etapă de creștere se află afacerea ta, un împrumut bancar este una dintre metodele de finanțare la care majoritatea antreprenorilor apelează cu prioritate.

Prima etapă ține de identificarea exactă a valorii finanțări în funcție de obiectivele stabilite, iar acest lucru reiese dintr-un plan de afaceri complet și precis.

Acesta prezintă proiecțiile pe termen mediu și lung, termenele de rambursare pe care le sugerezi și eventual garanțiile pe care le poți oferi.

Identifică costurile finanțării precum și cum poate ajuta împrumutul creșterea afacerii. Stabilește-ți un obiectiv realizabil de cifra de afaceri în raport cu capacitatea de producție și resursele comerciale și de marketing. Asigură-te că vei avea capacitatea de a plăti dobânzile și de a rambursa împrumutul.

Este important să hotărăști dacă ai nevoie de un credit pe termen scurt, pentru finanțarea activității curente sau dorești finanțarea unor investiții cu un împrumut pe termen lung. Nu este recomandat să utilizezi un credit pe termen scurt pentru cumpărarea de echipamente sau spații, din cauză că presiunea pe lichiditățile firmei ar putea deveni prea mare.

În timp ce linia de credit și creditul pentru finanțarea activității curente pot fi accesate fără a avea o contribuție proprie și de asemenea, cu o anumită flexibilitate legată de garanții, acest lucru se schimbă dacă scopul tău este dezvoltarea, digitalizarea, achiziționarea de utilaje, de clădiri sau alte proiecte de investiții.

În cazul creditelor pentru investiții, băncile solicită antreprenorilor să se implice în asumarea riscurilor, cerând un aport propriu între 10-30% din necesarul de finanțare, în funcție de: performanța financiară a societății, tipul proiectului, valoarea acestuia și domeniul de activitate.

Acordarea creditelor se bazează în primul rând pe capacitatea afacerii de a genera suficiente resurse pentru rambursarea împrumutului. Așadar, garanțiile nu țin locul sursei de rambursare, ele sunt necesare ca mijloace prin care creditul poate fi securizat.

Băncile vor solicita unui client o structură de garanții cu un grad mare de lichiditate și un grad redus de deteriorare. Trebuie să iei în considerare implicațiile aducerii în garanție a unor echipamente, clădiri, stocuri sau creanțe și evaluează pe deplin riscurile implicate și consecințele care ar urma în caz de neplată.

Înainte de a aplica pentru finanțare este bine să știi că banca este interesată de istoricul tău de creditare, de experiența ta în administrarea fondurilor împrumutate, de continuitatea în firmă a echipei manageriale, de performanța afacerii precum și de situația industriei din care face parte.

Din perspectiva băncii, cel mai mult contează capacitatea de susținere a rambursării, cu alte cuvinte, banca este interesată dacă îți permiți să plătești ratele. Fundamentarea deciziei de creditare va avea la bază analiza situațiilor financiare precum și a fluxului de numerar generat în cursul normal al activității.

Acestea sunt principalele aspecte de luat în considerare atunci când, pe parcursul evoluției afacerii tale, un împrumut bancar ar putea oferi capitalul de care aceasta are nevoie (fie pentru completarea fluxului de numerar, fie pentru cumpărarea de echipamente sau de spații sau pentru lansarea unui produs sau al unui serviciu nou).

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

ROBOR sau EURIBOR?
Credite

octombrie 28, 2022

ROBOR sau EURIBOR?
Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem...
Citeste articolul >
Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Credite

mai 23, 2022

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și...
Citeste articolul >
Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
Credite

mai 23, 2022

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea,...
Citeste articolul >