< Inapoi la articole

Refinanțare

Alege prudent REFINANȚAREA și află cum te poate ajuta

Refinanțare

Refinanțarea poate fi privită ca sprijin în continuitatea afacerii în conditii de creditare mai flexibile, aceasta presupunând înlocuirea unui împrumut existent cu unul nou, care îl achită pe primul.

Așadar, când iei în considerare refinanțarea împrumutului existent, noul împrumut ar trebui să aibă în mod ideal termeni sau caracteristici mai bune care să îmbunătățească fluxul de numerar și să reducă eventuala presiune existentă pe lichiditate.

Poate situațiile financiare ale firmei tale s-au îmbunatățit de la primirea finanțării inițiale, ai nevoie de capital suplimentar și te poți califica pentru rate mai favorabile, termene mai lungi sau mai mult capital, iar refinanțarea reprezintă un pas în plus față de creditul/creditele actuale. În acest caz trebuie să fii atent și la comisioane operaționale mai avantajoase și la intreg pachetul de servicii oferit de noua bancă, dacă pot fi mai bune decât cele de care beneficiezi în prezent.

Când merită să alegi refinanțarea?

Este nevoie să stabilești exact nevoile de capital, dacă este oportună refinanțarea și ce beneficii îți aduce un plus de lichiditate. Poate fi vorba de exemplu de un proces de creditare inițial focusat pe activitatea curentă, ori în prezent firma ta să se afle în plin proces investițional iar aceste lucruri să conducă la un efort financiar suplimentar. În acest caz un împrumut mai mare și mai accesibil, cu termene mai lungi poate avea efecte bune asupra cashflow-ului și te poate ajuta să gestionezi mai ușor plățile.

Care sunt dezavantajele refinanțării?

Când refinanțezi datoriile, în esență le plătești mai devreme, dintr-un alt împrumut, ocazie cu care vei avea de achitat costurile de plată în avans deoarece creditorii doresc să recupereze ce au împrumutat plus dobânzi. Astfel, dacă achiți împrumutul mai repede, creditorul pierde dobânzile pe care le aștepta, cu alte cuvinte nu beneficiază de câștigul estimat.

Unii creditori vor percepe taxa suplimentară pentru plata anticipată pentru a recupera o parte din dobânzile pierdute. Așadar, verifică comisioanele de plată anticipate, care este cuantumul lor ca să vezi cât de costisitoare poate fi refinanțarea.

Refinanțarea creditelor pe termen scurt cu credite tot pe termen scurt poate fi costisitoare riscând totodată blocarea într-un ciclu greu de interupt. Când refinanțezi un împrumut pe termen scurt cu altul, plătești o mare parte din dobânzi. Uneori, acest lucru conduce la obținerea unei  finanțări mai bune, dar nu este neaparat cea mai bună opțiune. Beneficiile s-ar putea să nu merite costurile.

Concluzie

Fie că este vorba de nevoia de capital suplimentar, fie de termene de rambursare mai lungi sau de rate mai mici, refinanțarea datoriei actuale cu un nou împrumut poate fi soluția care-ți permite extinderea în continuare a posibilităților de creștere și menținerea ciclului de finanțare. Astfel, poți scăpa de presiunea pe lichiditate, poti gestiona mai ușor plățile și poți utiliza capitalul suplimentar pentru a-ți dezvolta substanțial afacerea.

P.S. La final de articol, dacă ți s-a părut util, te invităm să distribui articolul și pe rețelele de social media! :)

Dacă vrei să citeşti şi alte articole despre educaţia financiară, un scroll rapid îți pune dispoziție resursele necesare!

Spor la citit!

Spre finanțări

Poate ți-ar plăcea și:

ROBOR sau EURIBOR?
Credite

octombrie 28, 2022

ROBOR sau EURIBOR?
Când dorim să accesăm un credit ne gândim la nevoia imediată și de multe ori uităm să facem o analiză mai detaliată. Totuși, ce ne dorim este să alegem...
Citeste articolul >
Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Credite

mai 23, 2022

Linia de Credit vs. Credit de capital de lucru
Atât valoarea liniei de credit, cât și a creditului pentru capital de lucru sunt corelate cu necesarul de capital de lucru al firmei, cu ciclul financiar al acesteia și...
Citeste articolul >
Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
Credite

mai 23, 2022

Creditul de investiții pentru extinderea afacerii
În alegerea ofertei de finanțare, un factor decisiv îl reprezintă păstrarea independenței în deciziile de business, urmat de costurile cele mai mici și de calitatea garanțiilor solicitate. De aceea,...
Citeste articolul >